John Horton Conway's 'Life' en de 'Theorie van Alles'

Theorie van alles

Flat 03

Met ’Life’ wilde Conway een spel bedenken met eenvoudige regels, maar met complexe uitkomsten. Life is een cellulaire automaat. Je kunt het voorstellen als een groot schaakbord met cellen die van kleur veranderen volgens een vast systeem van regels. Er worden twee kleuren gebruikt, zwart en wit, en er zijn maar drie regels:

– Een witte cel wordt zwart als ze precies drie zwarte buren heeft.
– Een zwarte cel wordt wit als ze als ze vier of meer zwarte buren heeft.
– Een zwarte cel wordt wit als ze een zwarte buur heeft of geen.

In alle andere gevallen blijft de kleur van de cellen gelijk. Sommige zwarte cellen verdwijnen er komen zwarte cellen bij en sommige verplaatsen zich over het bord. Alle veranderingen vinden gelijktijdig plaats. De toekomst van elke cel wordt bepaald door deze drie regels. Deze drie regels zij de ‘Theorie van Alles’ van het spel ‘Life’. Conway bewees dat het niet te voorspellen was of het bord helemaal wit werd of dat er eeuwig een patroon bleef bestaan. Je kunt je afvragen of ons universum ook onvoorspelbaar is, zelfs als we de regels kennen.

Vrije wil

Nou vond ik als kind flatgebouwen heel interessant en ik herinner me dat ik als ik ‘s avonds achterin de auto zat en naar de flatgebouwen keek waar we langs reden, ik me altijd afvroeg wat er achter die ramen gebeurde. Bovendien waren sommige ramen verlicht en ander niet, met een mooi vlakkenpatroon als resultaat. Je zou je kunnen afvragen of er een regelmaat zit in de patronen die mensen maken in hun flatgebouwen, wat een vervolgvraag oproept; hebben we vrije wil.

Met dit idee ben ik een schilderij van een flatgebouw gaan manipuleren met Corway’s ‘Life’.  Later heb ik ook de rechthoeken veranderd in driehoeken, wat een extra variatie oplevert.

 

De gulden snede

Nature’s Structure 10

Als je de gulden snede googelt met afbeeldingen (ik googel meestal met afbeeldingen), dan is het eerste wat je vind de Fibonacci-spiraal en daarna de beroemde tekening van de Vitruviusman van Da Vinci. Als je “gewoon” googelt, krijg je een beschrijving van de gulden snede in Wikipedia met een deel van de tekst van Plato, die de gulden snede beschrijft in Timaeus. Dat is de tekst die ik gebruikt heb in het boekje van mijn afstuderen aan de kunstacademie. Gekozen vanuit mijn fascinatie voor wiskundige fenomenen die mij altijd mysterieus voorkomen en een verlangen om te begrijpen in mij oproepen.

De prachtige beschrijving van de gulden snede door Plato in Timaeus: “Want wanneer  van drie getallen in de eerste of tweede macht het middelste zicht verhoudt tot het laatste zoals het eerste zich tot het middelste verhoudt, en wanneer omgekeerd het middelste zicht verhoudt tot het eerste zoals het laatste zich tot het middelste verhoudt, dan zal wanneer het eerste en het laatste beide op hun beurt de middelste getallen worden, alles onvermijdelijk hetzelfde blijven en zullen ze allen een eenheid vormen.”

Alle materie kan je beschrijven als getallen, de verhouding tussen getallen en de patronen die zij samen vormen. In de natuur lijkt altijd alles te kloppen, de verhoudingen, de hoeveelheden, proportie, vorm, kleur, maat enzovoorts. En misschien omdat de verhouding van de gulden snede veel voorkomt in de natuur ervaren we deze verhouding als mooi, we zijn er aan gewend. Dat maakt het een stuk minder poëtisch, maar het verlangen om te begrijpen blijft.

 

Lesrooster schilderworkshops voorjaar 2016

Lesrooster schilderworkshops voorjaar 2016

De workshops zijn op dinsdagochtend van 9:30-12:00 uur.

Dinsdag 9 februari: collage, we gaan afbeeldingen verzamelen uit tijdschriften van patronen en hier collages van maken. Hierdoor krijgen we inspiratie en ideeën over patronen waarmee we verder kunnen werken. En het levert mooie werken op papier op!
Materiaalkosten: geen, er zijn tijdschriften aanwezig, maar je kunt natuurlijk al van tevoren op zoek gaan naar mooie plaatjes of zelf tijdschriften meenemen.

Dinsdag 16 februari: schilderen, naar aanleiding van collages en/of afbeeldingen. We gaan schilderen met acrylverf op papier en maken meerdere schilderijen om voeling te krijgen met het onderwerp. Met behulp van een kader kiezen we een mooie compositie voor elk schilderij.
Materiaalkosten: €0,25 cent per vel papier van 100 cm x 70 cm en €1,00 voor gebruik van verf en penselen. Je mag natuurlijk ook je eigen (papier,) verf en penselen meenemen.

Dinsdag 23 februari: vakantie

Dinsdag 1 maart: tekenen, patronen in de natuur. We gaan patronen van groenten natekenen. Heb je wel eens een rode kool doormidden gesneden? Zo zijn er in allerlei groenten en fruit prachtige patronen zichtbaar die inspireren tot het maken van tekeningen. Er zijn afbeeldingen en echte groente en fruit aanwezig, zelf afbeeldingen meenemen van mooie patronen uit de natuur is ook mogelijk.
Materiaalkosten: €0,25 cent per vel papier van 100 cm x 70 cm en €0,50 cent voor gebruik van potloden, houtskool, en pastelkrijt. Zelf materiaal meenemen mag ook.

Dinsdag 8 maart: tekenen en/of schilderen, patronen in het dagelijks leven. Er zijn foto’s aanwezig, maar je kan ook zelf foto’s maken met je mobieltje en die meenemen. Kijk rond in je omgeving op zoek naar patronen en maak een er een foto van. De foto’s gebruiken we om tekeningen of schilderijen op papier te maken.
Materiaalkosten: €0,25 cent per vel papier van 100 cm x 70 cm en €1,00 voor het gebruik van verf en penselen. Je eigen materiaal meenemen mag ook.

Dinsdag 15 maart: tekenen en schilderen, wiskundige patronen. Er zijn veel verschillende wiskundige patronen die kunnen inspireren tot een schilderij of tekening. We gaan patronen tekenen en kijken wat er gebeurd als je een fout maakt in het patroon. Wordt de tekening er interessanter door, of niet? Je kunt de tekening(en) gebruiken voor het maken van een schilderij. We maken het schilderij op een klein doek.
Materiaalkosten: €0,25 cent per vel papier van 100 cm x 70 cm, €1,00 voor het gebruik van verf en penselen en €3,50 voor een doek van 30 cm x 40 cm. Je mag ook (een deel) je eigen materiaal meenemen.

Dinsdag 22 maart: stempelen, patronen maken door te stempelen. We gaan zelf een stempel maken en hiermee patronen stempelen op papier. Zo kun je een mooi kunstwerkje maken, maar ook cadeaupapier en een kaart. Voorbeelden zijn aanwezig.
Materiaalkosten: €2,50 voor het materiaal van de stempel, papier en gebruik van gutsen en de inkt.

Dinsdag 29 maart: tekenen en/of schilderen, het onderwerp is patronen in de architectuur. Het eerste wat in mij opkomt zijn de ramen van torenflats mooie patronen vormen door bijvoorbeeld het licht achter de ramen. Maar er zijn meer patronen in de architectuur te vinden, we gebruiken ze als aanleiding om te tekenen en/of te schilderen. Kijk zelf ook of je voorbeelden kan vinden.
Materiaalkosten: €0,25 cent per vel papier van 100 cm x 70 cm, €1,00 voor het gebruik van verf en penselen. Als je op doek wil schilderen, neem dan zelf een doek mee, dan kun je zelf de afmetingen kiezen.

Dinsdag 5 april: tekenen en/of schilderen van Islamitische patronen. De prachtige afbeeldingen van Islamitische patronen vormen een rijke inspiratiebron als je patronen wil tekenen en schilderen. We gaan bestaande patronen natekenen en/of schilderen. Er zit een systeem in de wijze waarop je de patronen tekent, maar al doende leren levert ook mooie resultaten op. We zullen beide doen. Afbeeldingen zijn aanwezig, maar zijn ook prachtig om zelf te verzamelen!
Materiaalkosten: €0,25 cent per vel papier van 100 cm x 70 cm, €1,00 voor het gebruik van verf en penselen. Als je op doek wil schilderen, neem dan zelf een doek mee, dan kun je zelf de afmetingen kiezen.

! Zaterdag 9 april: in samenwerking met de docenten van de 6Sprong geven we gezamenlijk verschillende workshops van 1,5 uur om kennis te maken met verschillende technieken, stijlen en docenten. Omdat er bij de 6Sprong op dat moment een themamaand is van kunstenares Barbara Hepworth zullen de workshops in dit thema staan. Meer informatie zal in de komende weken verspreid worden op papier en digitaal via deze website en social media en via de Facebook-pagina van de 6Sprong.

Dinsdag 12 april: linosnede, patronen zijn ook zeer geschikt om met de grafische techniek linosnede uit te voeren.  Uit de voorgaande inspiratiebronnen waarvan afbeeldingen in het atelier aanwezig zijn zullen we eerst een ontwerp maken en deze later uitsnijden in linoleum. Hierna kunnen we de linosnede afdrukken, dit doen we op een manier die je ook gemakkelijk zelf thuis kan doen.
Materiaalkosten: voor linoleum, inkt en gebruik van gutsen etc. wordt €5,- in rekening gebracht.

Dinsdag 19 april: vrije opdracht, je bepaald zelf welke van de voorgaande technieken en inspiratiebronnen je wil gebruiken. We gaan lekker aan het werk, op zoek naar onze eigen voorkeuren om onze eigen inspiratiebronnen aan te boren. Zo kunnen we ook na de workshops zelf verder met het creatieve proces.
Materiaalkosten: zie andere workshops.

Eerste nieuwsbrief verstuurd

EarthKl

Vandaag heb ik mijn eerste nieuwsbrief verstuurd. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan ook aan! Dit kun je doen door op de knop te klikken rechts op de website, of via de nieuwsbrief zelf, daar zit links boven een knop om je aan te melden.

Lees de Nieuwsbrief!

 

KO-club

ko

KO staat voor Kunstenaars Ondernemen. Elke laatste vrijdag van de maand is er een bijeenkomst om tips en trucs met elkaar te delen en te netwerken. Samen weten we meer dan alleen. We kunnen veel van elkaar leren en samen leuke projecten opzetten.

Onderwerpen die we bespreken kunnen zijn: social media, bloggen, webshops, workshops, marketing, belastingzaken, aankomende projecten delen of samen meedoen enz. enz.

Het maakt niet uit wat jouw reden is om te komen, netwerken, gezellig borrelen, iets leren of iets opzetten met een andere kunstenaar. Als je een hapje en/of drankje en een of meer tips voor de anderen meebrengt ben je van harte welkom.

Elke laatste vrijdag van de maand van 16:00-17:00 met aansluitend een borrel.

Atelier Vera Nievelstein
Kottendijk 110 b
Enschede
info@veranievelstein.nl

Agenda oktober 2015

Onder de afbeelding staat een link naar een Pdf-bestand die je kunt downloaden.AgendaOktober

AgendaOktober

Landschap in mijn hoofd, inspiratiedag

Zaterdag 12 september was de inspiratiedag van het project ‘Landschap in mijn hoofd’ in Overijssel. We waren te gast bij natuurderij Keizersrande in Dienpenveen. Voor meer informatie over het project kun je de website van Stichting Beeldruimte bekijken.

Er waren lezingen en workshops. Hieronder foto’s van de workshop ‘dwars door het landschap’ van Peter Frans de Graaf.

 

Training: je eigen website maken met WordPress

WebsiteGerardBorneman

8 september 2015 beginnen de trainingen WordPress weer. Meld je nu aan!

Je website altijd up to date, zelf je website aanpassen waar en wanneer je dat wil, interactief; een blog, je website gekoppeld aan je Facebookpagina en Twitteraccount en andere social media, vind ik leuk-knoppen enz.

In twee lessen van twee uur leer je in de basistraining een eigen website te maken met WordPress. Kijk voor meer informatie bij Training WordPress.

Uitnodiging expositie in de Kunst Winkel

Uitnodiging