De gulden snede

Nature’s Structure 10

Als je de gulden snede googelt met afbeeldingen (ik googel meestal met afbeeldingen), dan is het eerste wat je vind de Fibonacci-spiraal en daarna de beroemde tekening van de Vitruviusman van Da Vinci. Als je “gewoon” googelt, krijg je een beschrijving van de gulden snede in Wikipedia met een deel van de tekst van Plato, die de gulden snede beschrijft in Timaeus. Dat is de tekst die ik gebruikt heb in het boekje van mijn afstuderen aan de kunstacademie. Gekozen vanuit mijn fascinatie voor wiskundige fenomenen die mij altijd mysterieus voorkomen en een verlangen om te begrijpen in mij oproepen.

De prachtige beschrijving van de gulden snede door Plato in Timaeus: “Want wanneer  van drie getallen in de eerste of tweede macht het middelste zicht verhoudt tot het laatste zoals het eerste zich tot het middelste verhoudt, en wanneer omgekeerd het middelste zicht verhoudt tot het eerste zoals het laatste zich tot het middelste verhoudt, dan zal wanneer het eerste en het laatste beide op hun beurt de middelste getallen worden, alles onvermijdelijk hetzelfde blijven en zullen ze allen een eenheid vormen.”

Alle materie kan je beschrijven als getallen, de verhouding tussen getallen en de patronen die zij samen vormen. In de natuur lijkt altijd alles te kloppen, de verhoudingen, de hoeveelheden, proportie, vorm, kleur, maat enzovoorts. En misschien omdat de verhouding van de gulden snede veel voorkomt in de natuur ervaren we deze verhouding als mooi, we zijn er aan gewend. Dat maakt het een stuk minder poëtisch, maar het verlangen om te begrijpen blijft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *