John Horton Conway's 'Life' en de 'Theorie van Alles'

Theorie van alles

Flat 03

Met ’Life’ wilde Conway een spel bedenken met eenvoudige regels, maar met complexe uitkomsten. Life is een cellulaire automaat. Je kunt het voorstellen als een groot schaakbord met cellen die van kleur veranderen volgens een vast systeem van regels. Er worden twee kleuren gebruikt, zwart en wit, en er zijn maar drie regels:

– Een witte cel wordt zwart als ze precies drie zwarte buren heeft.
– Een zwarte cel wordt wit als ze als ze vier of meer zwarte buren heeft.
– Een zwarte cel wordt wit als ze een zwarte buur heeft of geen.

In alle andere gevallen blijft de kleur van de cellen gelijk. Sommige zwarte cellen verdwijnen er komen zwarte cellen bij en sommige verplaatsen zich over het bord. Alle veranderingen vinden gelijktijdig plaats. De toekomst van elke cel wordt bepaald door deze drie regels. Deze drie regels zij de ‘Theorie van Alles’ van het spel ‘Life’. Conway bewees dat het niet te voorspellen was of het bord helemaal wit werd of dat er eeuwig een patroon bleef bestaan. Je kunt je afvragen of ons universum ook onvoorspelbaar is, zelfs als we de regels kennen.

Vrije wil

Nou vond ik als kind flatgebouwen heel interessant en ik herinner me dat ik als ik ‘s avonds achterin de auto zat en naar de flatgebouwen keek waar we langs reden, ik me altijd afvroeg wat er achter die ramen gebeurde. Bovendien waren sommige ramen verlicht en ander niet, met een mooi vlakkenpatroon als resultaat. Je zou je kunnen afvragen of er een regelmaat zit in de patronen die mensen maken in hun flatgebouwen, wat een vervolgvraag oproept; hebben we vrije wil.

Met dit idee ben ik een schilderij van een flatgebouw gaan manipuleren met Corway’s ‘Life’.  Later heb ik ook de rechthoeken veranderd in driehoeken, wat een extra variatie oplevert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *