Over mij

Exposities Publicaties

God the Geometer

[multilanguage_switcher layout=”drop-down-icons”]

Werk
In mijn kunst gebruik ik veel geometrische vormen en patronen. De wiskunde is een grote inspiratiebron voor mij. Het fascineert me dat het universum wiskundig is en dat alle materie beschreven kan worden als getallen, de verhouding tussen getallen en de patronen die zij samen vormen. Getallen geven niet alleen hoeveelheden weer, maar zij beschrijven ook vormen zoals een punt of cirkel, lijnen, driehoeken, vierkanten enz. Als deze vormen zich met elkaar verbinden verschijnen er allerlei patronen die eindeloos kunnen variëren.

De getallen van één tot en met tien kunnen beschouwd worden als het alfabet waarmee het universum geschreven is. De getallen zijn het fundament voor ontwerpen die in het hele universum te vinden zijn, beginnend met de kleinste deeltjes tot de grootste galactische clusters. Kristallen, planten, groenten en fruit, weerpatronen en de lichamen van mensen en dieren bestaan uit kleine patronen die onderdeel zijn van een groter ontwerp. Er zijn patronen die als spiralen gevormd zijn, deze kun je vinden in orkanen, atomen, dennenappels, schelpen, sterrenstelsels en wervelwinden.

Andere voorbeelden zijn de concentrische cirkels in water, cirkels die sterren schrijven rond de poolster gedurende de tijd en de dorodango, een Japanse techniek om een perfecte ronde bal te maken van modder met je handen. Allen zijn voorbeelden van het getal één. De bloemblaadjes van de christusdoorn, mitose, ahorn zaad en symmetrie zijn voorbeelden van het getal twee. Nummer drie kun je vinden in groenten en fruit zoals komkommer en meloen. Uitgedroogde aarde breekt in vierkanten uitelkaar, zoutkristallen zijn gevormd als kubussen en de bloem van de judaspenning bijvoorbeeld heeft vier bloemblaadjes.

Nummer vijf is een bijzonder getal en representeert groei en de gulde snede. De gulde snede kun je vinden in de vijfpuntige ster en deze kan gebruikt worden als een hulpmiddel om de gulde snede terug te vinden in de natuur. In het menselijk lichaam kun je de gulden snede terugvinden in de verdeling van de onderarm met de hand, onderverdelingen in het gezicht, de vingerbotjes enz. Ook de afstanden tussen de planeten zijn verdeeld in de gulde snede. De gulde snede heeft ook een relatie tot de spiraal van Fibonacci in de eerder vermelde spiralen in schelpen, sterrenstelsels en dennenappels.

Nummer zes is perfect te zien in de honingraat en in de verbazingwekkende en unieke vormen van sneeuwvlokken. In een regenboog kun je zeven kleuren tellen en de notenbalk is onderverdeeld in zeven noten. Een spin heeft acht poten, bloedwortel heeft acht bloemblaadjes en er zijn sponzen in de vorm van een achthoek. Er zijn weinig negenvoudige vormen te vinden in de natuur, negen is het principe van voltooiing. Het kost negen maanden van ontwikkeling voordat we in deze wereld geboren worden. We hebben tien vingers en tien tenen, een pijlinktvis heeft tien poten en een passiebloem heeft tien bloemblaadjes.

Deze voorbeelden over hoe de natuur zichzelf uitdrukt op deze ingenieuze en poëtische manier inspireert mij. Door deze vormen van getallen te tekenen en te schilderen probeer ik een beter begrip te krijgen van het universum en waarom ik me hierin bevindt. En ik wil dat anderen ook geïnspireerd raken en op een nieuwe manier naar de wereld kijken.